Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Καλησπέρα σας,
Αρχικά καλή άνοιξη, μιας που η φύση αρχίζει να ξυπνά από το χειμερινό λήθαργο της. Συγνώμη για την απουσία μου αλλά λόγω διαβάσματος για πτυχιακή και πλέον για το μεταπτυχιακό ο χρόνος δεν περισσεύει μερικές φορές.

Έχοντας τελειώσει το 4 έτος της σχολής μου , ήρθε αυτή η στιγμή για περιγράψω την προσωπική έρευνα , με άλλα λόγια πτυχιακή. Το θέμα της πτυχιακής μου αφορά ένα φυτό εν ονόματι Lemna minor ή αλλιώς φακή του νερού, το οποίο φύεται σε φυσικούς βάλτους, λίμνες. Το συγκεκριμένο φυτό, από μόνο του έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και για αυτό το λόγο χρησιμοποιείται σαν ζωοτροφή. Το χαρακτηριστικό όμως που κεντρίζει το ενδιαφέρον ενός περιβαλλοντολόγου, είναι ότι μέσω των ριζών του έχει την ικανότητα να απορροφά ρύπους από το νερό και βαρέα μέταλλα. Σε αυτό το σημείο, καλό είναι να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό μερικές χώρες που έχουν έρθει αντιμέτωπες με το πρόβλημα της ρύπανσης υδάτων έχουν καταφύγει σε αυτήν την λύση. Γίνεται κατανοητό λοιπόν, ότι είναι ένα φυτό πολλά υποσχόμενο, καθώς είναι άκρως φιλικό προς το περιβάλλον.
Στόχοι της πτυχιακής εργασίας ήταν να διερευνηθεί η ανάπτυξη του φυτικού οργανισμού Lemna minor, σε ύδατα ιαματικών πηγών σε συνδυασμό με την προσθήκη διαφορετικών συγκεντρώσεων αζώτου (N) και αζώτου (N) σε συνδυασμό με φώσφορο (P). Τα πειράματα που διεξήχθησαν είχαν ως στόχο την εύρεση του καταλληλότερου για την ανάπτυξη του φυτού ιαματικού νερού και την μέτρηση των ποσοστών πρωτεΐνης και αμύλου. Παρακάτω, ακολουθεί εικόνα που δείχνει σχηματικά τη μορφή του φυτού Lemna minor. 

Σίγουρα η παραπάνω ερευνητική μελέτη, βρίσκεται σε ένα μέσο στάδιο αφού τα αποτελέσματα που προέκυψαν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω πειράματα. 

Καλό σας απόγευμα, 
Δανάη