Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Για την καλύτερη προστασία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, η περιοχή έχει χωριστεί σε δύο ζώνες. Τη Ζώνη Α και τη Ζώνη Β όπως μπορείτε να δείτε και στον παρακάτω  χάρτη.




Η Ζώνη Β αποτελείται από τη νήσο Αλόννησο , Ν. Περιστέρα και τη Ν. Δύο Αδέλφια. Τα τρία αυτά νησάκια αποτελούν τις κατοικημένες περιοχές τις Αλοννήσου. Στη Ζώνη Β επιτρέπονται διάφορες δραστηριότητες αναψυχής σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Η Ζώνη Α αποτελείται από Ν. Κυρά Παναγιά, τη Ν. Γιούρα , τη Ν. Ψαθούρα και το Ψαθουρονήσι , τη Ν. Πιπέρι και τέλος τη Ν. Σκάτζουρα. Στη Ζώνη Α ισχύουν ιδιαίτερες ρυθμίσεις σε επί μέρους περιοχές ανάλογα με την κρισιμότητα , τη μοναδικότητα και τη φυσικότητας τους. Επίσης, στη Ζώνη Α είναι πιο πιθανόν να δούμε φώκιες  ( καθώς συχνάζουν στο Πιπέρι για να αναπαραχθούν μέσα σε σπηλιές) , δελφίνια και ένα είδος φάλαινας τον Φυσητήρα. Ακόμα, στην περιοχή κατοικούν διάφορα ενδημικά πουλιά, όπως ο Μαυροπετρίτης, ο Θαλασσοκόρακας και ο Αιγαιόγλαρος.
Η βλάστηση που επικρατεί στα περισσότερα νησάκια της Ζώνης Α είναι τα φρύγανα και μεγάλος αριθμός πεύκων. Εξαίρεση αποτελεί η Ψαθούρα, η οποία είναι ηφαιστιογενείς περιοχή και έχει μέγιστο ύψος 14 m.
Όλες τις παραπάνω πληροφορίες, σας στις έδωσα για να σας βάλω στο κλίμα στη συγκεκριμένης ανάρτησης.
Χθες μου δόθηκε η δυνατότητα να βγω για περιπολία με το σκάφος. Η περιόχη που κάναμε την περιπολία ήταν η Ζώνη Α. Η μόνη περιοχή που δεν πήγα ήταν η Ν Σκαντζούρα. Γενικά , νομίζω ότι ήταν εμπειρία ζωής και πραγματικά μακάρι, κάθε ένας από εσάς να είχε τη δυνατότητα να το ζήσει. Στη διάρκεια της περιπολίας πετύχαμε ένα κοπάδι από δελφίνια( ζωνόδέλφινα - είδος από δελφίνια), παρατηρήσαμε όλα τα ενδημικά πουλιά που αναφέρονται παραπάνω και τέλος είδαμε περιοχές άπειρου φυσικού κάλους, καθώς και γαλαζοπράσινα νερά. 


Ξεκινώντας την περιπολία μας



Ν. Πιπέρι
Η Ν. Δύο Αδέλφια


Κοπάδι από ζωνοδέλφινα

Ν. Πιπέρι




Σπηλιά Φώκιας

Σπηλιά Φώκιας ( Μπορούμε να διακρίνουμε ίχνη φώκιας)

Ν. Γιούρα

Ν. Γιούρα

Το μάτι του Κύκλωπα, Ν. Γιούρα

Βλάστηση στη Ν. Γιούρα
Τρύπιο Βουνό, Ν. Γιούρα

Εσωτερικό Τρύπιου Βουνού

Φάρος, Ψαθούρα


Μπλε Σπηλιά, Αλόννησος

Εσωτερικό Μπλε Σπηλιάς

Ελπίζω να μπόρεσα να σας ταξιδέψω στην απίστευτη εμπειρία που έζησα και εγώ.
Καλό σας μεσημέρι,
Δανάη




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου